Tampon en maandverband dispensers helpen de menstruatie armoede te bestrijden.

Een tampon- en maandverbanddispenser is een voorziening die op openbare toiletten geplaatst kan worden. Het is een automaat waar je gratis tampons en maandverband kunt kopen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen altijd toegang hebben tot deze producten, ook als zij deze onverwacht nodig hebben. Het helpt ook om de hygiëne op openbare toiletten te verbeteren, omdat vrouwen niet meer hoeven te zoeken naar een plek om hun menstruatieproducten op te bergen.

Menstruatie-armoede verwijst naar situaties waarin mensen zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven, wat resulteert in een gebrek aan hygiëne tijdens de menstruatie. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en psychologische stress. Menstruatie-armoede komt vooral voor bij mensen met een laag inkomen, daklozen, gevangenen en vluchtelingen.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over menstruatie-armoede en om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot menstruatieproducten. Dit kan onder meer het verstrekken van gratis menstruatieproducten door de overheid, organisaties en scholen omvatten, evenals het promoten van duurzame en herbruikbare menstruatieproducten.

Wat kan ik er tegen doen?

Als je actie wilt ondernemen om menstruatiearmoede tegen te gaan, zijn hier enkele suggesties:

  1. Bewustwording creëren: Praat met vrienden, familie en collega’s over het probleem van menstruatiearmoede en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.
  2. Doneren: Doneer producten zoals tampons, maandverband en menstruatiecups aan lokale voedselbanken, vrouwenopvangcentra en andere organisaties die zich inzetten voor mensen in armoede.
  3. Organiseer een inzamelingsactie: Organiseer een inzamelingsactie om geld of menstruatieproducten in te zamelen voor mensen die hier behoefte aan hebben.
  4. Lobbyen bij beleidsmakers: Schrijf brieven aan lokale beleidsmakers en vraag om actie te ondernemen om menstruatiearmoede tegen te gaan, zoals het beschikbaar stellen van gratis menstruatieproducten op openbare plaatsen zoals scholen, bibliotheken en ziekenhuizen.
  5. Ondersteun organisaties die zich inzetten tegen menstruatiearmoede: Steun lokale organisaties of liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor het bestrijden van menstruatiearmoede door vrijwilligerwerk te doen of geld te doneren.
  6. Koop een tampon en maandverband dispenser.